WOZ bezwaar Maria Hoop

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Maria Hoop? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Echt-Susteren begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Maria Hoop 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht met de verschillende woonlasten in Maria Hoop op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieLimburg
GemeenteEcht-Susteren
Postcode6105
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1324%
Gemiddeld betaalde OZB€299
Rioolheffing€261
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€800
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Maria Hoop.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Echt-Susteren. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €296.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €296.000 x 0,1324% = €392.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Maria Hoop? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Maria Hoop werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Maria Hoop. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Check of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0007,1%
2019€211.0003,9%
2018€203.0005,2%
2017€193.0000,0%
2016€193.0002,7%
2015€188.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Echt-Susteren.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-maria-hoop-6105

Woningtaxatie in Maria Hoop

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Maria Hoop kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Maria Hoop ligt rond de €225. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Maria Hoop die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Koningsbosch, Echt, Beegden, Heel en Grathem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: bouwjaar, grootte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Maria Hoop. In dit document tref je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1324% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Maria Hoop. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €299.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald aan de hand van openbare data. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.echt-susteren.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Maria Hoop?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Maria Hoop maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie