WOZ bezwaar Heemstede

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Heemstede? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Heemstede begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Heemstede 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel bieden we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Heemstede waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHeemstede
Postcode2103
Netnummer023 (+3123)
Gemiddelde WOZ-waarde€557.000
OZB-tarief woningen0,0757%
Gemiddeld betaalde OZB€421
Rioolheffing€221
Afvalstoffenheffing€322
Totale woonlasten€965
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heemstede.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Heemstede. De WOZ-waarde is vastgesteld op €236.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €236.000 x 0,0757% = €179.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Heemstede? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Heemstede aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Heemstede. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€557.00011,0%
2019€502.00010,8%
2018€453.00011,9%
2017€405.0006,9%
2016€379.0005,3%
2015€360.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Heemstede.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-heemstede-2103

Woningtaxatie in Heemstede

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Heemstede kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Heemstede bedraagt circa €220. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Heemstede die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Bloemendaal, Zandvoort, Haarlem, Velsen en Heemskerk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: oppervlakte, type woning, ligging, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Heemstede. In deze documenten vind je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0757% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heemstede. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €421.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.heemstede.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, type object. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Heemstede?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Heemstede kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie