WOZ bezwaar Rijnsaterwoude

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Rijnsaterwoude? Hier praten we je bij over welke opties je hebt.

 • De gemeente Kaag en Braassem raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2023 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2022.
 • Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Rijnsaterwoude 2023

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel bieden we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Rijnsaterwoude van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteKaag en Braassem
Postcode2465
Netnummer0172 (+31172)
Gemiddelde WOZ-waarde€326.000
OZB-tarief woningen0,1078%
Gemiddeld betaalde OZB€351
Rioolheffing€277
Afvalstoffenheffing€262
Totale woonlasten€891
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rijnsaterwoude.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Kaag en Braassem. De WOZ-waarde is vastgesteld op €265.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €265.000 x 0,1078% = €286.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Rijnsaterwoude? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Rijnsaterwoude uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Rijnsaterwoude. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Check marktprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2023?Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€326.0009,4%
2019€298.00013,3%
2018€263.000-0,4%
2017€264.0001,9%
2016€259.0000,4%
2015€258.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Kaag en Braassem.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-rijnsaterwoude-2465

Woningtaxatie in Rijnsaterwoude

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Rijnsaterwoude kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Rijnsaterwoude ligt om en nabij de €280. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Rijnsaterwoude die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Ter Aar, Aarlanderveen, Nieuwveen, Zevenhoven en Noorden.

MakelaarskantoorStraatnaamPostcodePlaats
De Jong Flowers BVZwanenlaan 342461 BNTer Aar
Oudenrijn Vastgoed BV A L P vdAkerboomseweg 222471 XGZwammerdam
Levi Sime BVGerbrand Swartlaan 642481 AKWoubrugge
Nivita Makelaars O.G.Oude Middenweg 172491 ACDen Haag
Fraterman Makelaardij BVOude Middenweg 231/S2491 AGDen Haag
Adres- en contactgegevens van makelaarskantoren en taxateurs in de gemeente Kaag en Braassem (februari 2023).

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2023 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2022 en komt tot stand door thema’s zoals: bouwjaar, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Rijnsaterwoude. In dit document check je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2023 betaal je 0,1078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rijnsaterwoude. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €351.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van openbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken als: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.kaagenbraassem.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Rijnsaterwoude?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Rijnsaterwoude maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie