WOZ bezwaar Kerkenveld

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Kerkenveld? Hieronder geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente De Wolden komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Kerkenveld 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel bieden we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Kerkenveld (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieDrenthe
GemeenteDe Wolden
Postcode7926
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1096%
Gemiddeld betaalde OZB€305
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kerkenveld.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente De Wolden. De WOZ-waarde ligt op €247.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €247.000 x 0,1096% = €271.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Kerkenveld? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Kerkenveld precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Kerkenveld. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0005,3%
2019€264.0002,7%
2018€257.0002,0%
2017€252.0001,6%
2016€248.0000,8%
2015€246.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente De Wolden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-kerkenveld-7926

Woningtaxatie in Kerkenveld

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Kerkenveld kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Kerkenveld komt gemiddeld uit rond de €200. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Kerkenveld die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Linde, Nieuwlande, Geesbrug, Elim en Alteveer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: ligging, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Kerkenveld. In deze documenten check je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1096% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kerkenveld. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €305.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.dewolden.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook prijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kerkenveld?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kerkenveld zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie