WOZ bezwaar Oostburg

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oostburg? Op deze pagina praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Sluis raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Oostburg 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel verstrekken we een overzicht met de huidige woonlasten in Oostburg op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieZeeland
GemeenteSluis
Postcode4501
Netnummer0117 (+31117)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,104%
Gemiddeld betaalde OZB€228
Rioolheffing€265
Afvalstoffenheffing€275
Totale woonlasten€769
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oostburg.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Sluis. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €270.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €270.000 x 0,104% = €281.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oostburg? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Oostburg ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Oostburg. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0006,6%
2018€196.0003,2%
2017€190.0002,7%
2016€185.0002,2%
2015€181.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Sluis.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-oostburg-4501

Woningtaxatie in Oostburg

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Oostburg kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oostburg ligt rond de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oostburg die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Geersdijk, Kamperland, Wissenkerke, Colijnsplaat en Kats.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: onderhoudsniveau, grootte, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oostburg. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,104% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oostburg. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €228.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van openbare data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentesluis.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oostburg?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oostburg kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie