WOZ bezwaar Abbekerk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Abbekerk? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Medemblik komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Abbekerk 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder bieden we duidelijke info over de huidige woonlasten in Abbekerk (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteMedemblik
Postcode1657
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,0814%
Gemiddeld betaalde OZB€217
Rioolheffing€206
Afvalstoffenheffing€340
Totale woonlasten€763
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Abbekerk.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Medemblik. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €259.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €259.000 x 0,0814% = €211.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Abbekerk? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Abbekerk aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Abbekerk. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.00011,7%
2019€239.0007,7%
2018€222.0001,8%
2017€218.0001,9%
2016€214.0000,9%
2015€212.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Medemblik.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-abbekerk-1657

Woningtaxatie in Abbekerk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Abbekerk kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Abbekerk bedraagt circa €190. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Abbekerk die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Sijbekarspel, Benningbroek, Zuidermeer, De Goorn en Berkhout.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: ligging, type woning, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Abbekerk. In dit document bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0814% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Abbekerk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €217.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van kadastrale data. Men kijkt naar onderdelen als: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.medemblik.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Abbekerk?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Abbekerk kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie