WOZ bezwaar Wintelre

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wintelre? Op deze pagina bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Eersel maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Wintelre 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel check je een kostenraming van de actuele woonlasten in Wintelre (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteEersel
Postcode5513
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€330.000
OZB-tarief woningen0,0882%
Gemiddeld betaalde OZB€291
Rioolheffing€283
Afvalstoffenheffing€164
Totale woonlasten€737
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wintelre.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Eersel. De WOZ-waarde ligt op €294.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €294.000 x 0,0882% = €259.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wintelre? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Wintelre uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Wintelre. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Analyseer woningwaarde

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€330.0006,1%
2019€311.0005,4%
2018€295.0003,1%
2017€286.0001,1%
2016€283.000-1,4%
2015€287.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Eersel.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wintelre-5513

Woningtaxatie in Wintelre

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wintelre kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Wintelre ligt zo rond de €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Wintelre die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Vessem, Knegsel, Sint-Oedenrode, Schijndel en Vorstenbosch.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: bijgebouwen, oppervlakte, grootte, ligging, bouwjaar, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wintelre. Op dit aanslagbiljet bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0882% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wintelre. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €291.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken onderwerpen als: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.eersel.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Wintelre?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wintelre heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie