WOZ bezwaar Abcoude

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Abcoude? Op deze pagina bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente De Ronde Venen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Abcoude 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder check je een overview van de actuele woonlasten in Abcoude op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Ronde Venen
Postcode1391
Netnummer0294 (+31294)
Gemiddelde WOZ-waarde€380.000
OZB-tarief woningen0,08%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€213
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€746
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Abcoude.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Ronde Venen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €252.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €252.000 x 0,08% = €202.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Abcoude? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Abcoude nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Abcoude. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€380.0008,6%
2019€350.0008,7%
2018€322.0001,3%
2017€318.0004,3%
2016€305.0003,4%
2015€295.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Ronde Venen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-abcoude-1391

Woningtaxatie in Abcoude

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Abcoude kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Abcoude ligt zo rond de €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Abcoude die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Ankeveen, s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht en Ouderkerk aan de Amstel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: ligging, type woning, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Abcoude. In deze documenten tref je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,08% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Abcoude. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €304.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (gemeente.derondevenen.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Abcoude?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en controleer of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Abcoude kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie