WOZ bezwaar Overloon

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Overloon? Hier lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Boxmeer calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Overloon 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder vind je een kostenraming van de actuele woonlasten in Overloon (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast is er meer info te vinden over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBoxmeer
Postcode5825
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€252.000
OZB-tarief woningen0,1154%
Gemiddeld betaalde OZB€290
Rioolheffing€245
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€739
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Overloon.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Boxmeer. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €271.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €271.000 x 0,1154% = €313.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Overloon? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Overloon precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Overloon. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€252.0002,9%
2019€245.0002,1%
2018€240.0000,0%
2017€240.0000,8%
2016€238.000-1,2%
2015€241.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Boxmeer.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-overloon-5825

Woningtaxatie in Overloon

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Overloon kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Overloon ligt om en nabij de €270. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Overloon die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Holthees, Maashees, Vierlingsbeek, Smakt en Vredepeel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Overloon. In die rapportage tref je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Overloon. Een gemiddelde woning betaalt €290.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op factoren als: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.boxmeer.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, grootte van het pand. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Overloon?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Overloon zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie