WOZ bezwaar Weesp

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Weesp? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Weesp raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Weesp 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht bieden we een samenvatting van de huidige woonlasten in Weesp van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast is er meer info te vinden over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWeesp
Postcode1382
Netnummer0294 (+31294)
Gemiddelde WOZ-waarde€351.000
OZB-tarief woningen0,0816%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€213
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€801
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Weesp.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Weesp. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €251.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €251.000 x 0,0816% = €205.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Weesp? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Weesp werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Weesp. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€351.00021,9%
2019€288.00013,4%
2018€254.00010,4%
2017€230.0002,7%
2016€224.0000,9%
2015€222.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Weesp.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-weesp-1382

Woningtaxatie in Weesp

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Weesp kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Weesp ligt rond de €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Weesp die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Almere, Huizen, Blaricum, Wijdemeren en Hilversum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Weesp. In dit document bekijk je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Je treft hierin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0816% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Weesp. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €286.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.weesp.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Weesp?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Weesp kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie