WOZ bezwaar Blaricum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Blaricum? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Blaricum beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Blaricum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bekijk je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Blaricum op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteBlaricum
Postcode1261
Netnummer035 (+3135)
Gemiddelde WOZ-waarde€645.000
OZB-tarief woningen0,1064%
Gemiddeld betaalde OZB€686
Rioolheffing€211
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€1180
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Blaricum.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Blaricum. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €254.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €254.000 x 0,1064% = €270.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Blaricum? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Blaricum uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Blaricum. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€645.0006,3%
2019€607.0005,6%
2018€575.0008,3%
2017€531.0000,0%
2016€531.0001,1%
2015€525.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Blaricum.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-blaricum-1261

Woningtaxatie in Blaricum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Blaricum kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Blaricum ligt rond de €270. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Blaricum die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Wijdemeren, Hilversum, Ouder-Amstel, Amstelveen en Waterland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: grootte, bouwjaar, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Blaricum. In deze gemeentelijke beschikking lees je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1064% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Blaricum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €686.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand d.m.v. openbare data. Men kijkt naar zaken zoals: ligging, de oppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.blaricum.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Blaricum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en controleer of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Blaricum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie