WOZ bezwaar Almere

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Almere? Op deze pagina bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Almere beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Almere 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bieden we een overzicht met de verschillende woonlasten in Almere (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieFlevoland
GemeenteAlmere
Postcode1349
Netnummer036 (+3136)
Gemiddelde WOZ-waarde€248.000
OZB-tarief woningen0,1224%
Gemiddeld betaalde OZB€303
Rioolheffing€162
Afvalstoffenheffing€378
Totale woonlasten€843
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Almere.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Almere. De WOZ-waarde is vastgesteld op €248.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €248.000 x 0,1224% = €304.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Almere? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Almere uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Almere. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€248.00013,2%
2019€219.00010,6%
2018€198.0005,9%
2017€187.0002,7%
2016€182.0001,1%
2015€180.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Almere.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-almere-1349

Woningtaxatie in Almere

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Almere komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Almere bedraagt circa €255. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Almere die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Huizen, Blaricum, Wijdemeren, Hilversum en Ouder-Amstel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: oppervlakte, bijgebouwen, grootte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Almere. In deze gemeentelijke beschikking lees je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1224% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Almere. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €303.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. beschikbare data. Men kijkt naar factoren als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.almere.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook prijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Almere?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Almere zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie