WOZ bezwaar Oosthuizen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Oosthuizen? Op deze pagina praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Edam-Volendam raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Oosthuizen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verschaffen we een overzicht met de recente woonlasten in Oosthuizen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
Postcode1474
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,0888%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€761
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oosthuizen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Edam-Volendam. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €280.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €280.000 x 0,0888% = €249.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Oosthuizen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Oosthuizen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Oosthuizen. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0007,9%
2019€277.0009,9%
2018€252.0004,1%
2017€242.0004,3%
2016€232.0003,1%
2015€225.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Edam-Volendam.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-oosthuizen-1474

Woningtaxatie in Oosthuizen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Oosthuizen komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Oosthuizen is ongeveer €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Oosthuizen die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Warder, Middelie, Kwadijk, Westbeemster en Noordbeemster.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Oosthuizen. In deze documenten vind je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0888% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oosthuizen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. objectieve criteria. Ze onderzoeken onderdelen als: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.edam-volendam.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oosthuizen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oosthuizen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie