WOZ bezwaar Bunnik

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zeist? Op deze website praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Zeist maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Zeist 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder geven we een samenvatting van de recente woonlasten in Zeist waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ heffingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteZeist
Postcode3705
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€360.000
OZB-tarief woningen0,0697%
Gemiddeld betaalde OZB€250
Rioolheffing€169
Afvalstoffenheffing€353
Totale woonlasten€772
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zeist.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Zeist. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €274.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €274.000 x 0,0697% = €191.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zeist? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Zeist ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Zeist. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check woningprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€360.0007,8%
2019€334.0004,7%
2018€319.0007,0%
2017€298.0004,6%
2016€285.0000,4%
2015€284.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Zeist.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zeist-3705

Woningtaxatie in Zeist

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Zeist komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Zeist komt gemiddeld uit rond de €200. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Zeist die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Utrecht, Woerden en Nieuwegein.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: grootte, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Zeist. In deze gemeentelijke beschikking tref je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0697% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zeist. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €250.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald met behulp van data die voorhanden is. Men kijkt naar aspecten als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.zeist.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: type object, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zeist?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zeist maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Odijk
 • WOZ bezwaar Werkhoven
 • Plaats een reactie