WOZ bezwaar Heijen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Heijen? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Gennep begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Heijen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder tref je een overview van de verschillende woonlasten in Heijen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieLimburg
GemeenteGennep
Postcode6598
Netnummer0485 (+31485)
Gemiddelde WOZ-waarde€251.000
OZB-tarief woningen0,1122%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€242
Afvalstoffenheffing€207
Totale woonlasten€729
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Heijen.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Gennep. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €255.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €255.000 x 0,1122% = €286.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Heijen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Heijen uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Heijen. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€251.0007,7%
2019€233.0005,4%
2018€221.0002,8%
2017€215.000-1,8%
2016€219.0004,3%
2015€210.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Gennep.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-heijen-6598

Woningtaxatie in Heijen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Heijen kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Heijen ligt rond de €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Heijen die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Milsbeek, Ottersum, Middelaar, Plasmolen en Mook.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, grootte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Heijen. In deze documenten lees je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1122% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heijen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald d.m.v. data die voorhanden is. De gemeente verwerkt factoren zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je bij de gemeente (www.gennep.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Heijen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heijen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie