WOZ bezwaar Kerkrade

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Kerkrade? Op deze pagina praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Kerkrade beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Kerkrade 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder verschaffen we een kostenraming van de huidige woonlasten in Kerkrade (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieLimburg
GemeenteKerkrade
Postcode6465
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€153.000
OZB-tarief woningen0,2059%
Gemiddeld betaalde OZB€314
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€829
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kerkrade.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Kerkrade. De WOZ-waarde is vastgesteld op €291.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €291.000 x 0,2059% = €599.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Kerkrade? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Kerkrade ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Kerkrade. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€153.0007,0%
2019€143.0005,9%
2018€135.0004,7%
2017€129.0004,9%
2016€123.000-0,8%
2015€124.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Kerkrade.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-kerkrade-6465

Woningtaxatie in Kerkrade

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Kerkrade komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Kerkrade ligt rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Kerkrade die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Kerkrade. Op dit aanslagbiljet tref je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2059% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kerkrade. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €314.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald op basis van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.kerkrade.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kerkrade?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Kerkrade kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Eygelshoven
 • Plaats een reactie