WOZ bezwaar Handel

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Handel? Op deze website vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Gemert-Bakel beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Handel 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande lijst verstrekken we een overview van de verschillende woonlasten in Handel op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteGemert-Bakel
Postcode5423
Netnummer0492 (+31492)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,1559%
Gemiddeld betaalde OZB€458
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€206
Totale woonlasten€849
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Handel.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Gemert-Bakel. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €265.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €265.000 x 0,1559% = €413.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Handel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Handel nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Handel. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Het document is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Hier kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.0009,7%
2019€268.0006,8%
2018€251.0004,1%
2017€241.0003,4%
2016€233.000-1,3%
2015€236.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Gemert-Bakel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-handel-5423

Woningtaxatie in Handel

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Handel kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Handel bedraagt circa €250. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Handel die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Gemert, Zeeland, Odiliapeel, Volkel en Maren-Kessel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, type woning, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Handel. In deze documenten check je de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1559% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Handel. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €458.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld op basis van kadastrale data. Men kijkt naar feiten als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.gemert-bakel.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Handel?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Handel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie