WOZ bezwaar Finsterwolde

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Finsterwolde? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oldambt komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Finsterwolde 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht met de actuele woonlasten in Finsterwolde (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGroningen
GemeenteOldambt
Postcode9684
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€159.000
OZB-tarief woningen0,2316%
Gemiddeld betaalde OZB€366
Rioolheffing€243
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€831
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Finsterwolde.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Oldambt. De WOZ-waarde bedraagt op €276.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €276.000 x 0,2316% = €639.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Finsterwolde? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Finsterwolde aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Finsterwolde. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€159.0008,9%
2019€146.0009,0%
2018€134.0003,9%
2017€129.0000,0%
2016€129.0000,8%
2015€128.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Oldambt.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-finsterwolde-9684

Woningtaxatie in Finsterwolde

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Finsterwolde komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Finsterwolde is ongeveer €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Finsterwolde die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Oostwold, Midwolda, Scheemda, Westerlee en Heiligerlee.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: bouwjaar, oppervlakte, grootte, type woning, ligging, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Finsterwolde. In deze documenten tref je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2316% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Finsterwolde. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €366.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op zaken zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.gemeente-oldambt.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Finsterwolde?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Finsterwolde zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie