WOZ bezwaar Terwolde

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Terwolde? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Voorst calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Terwolde 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel tref je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Terwolde waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGelderland
GemeenteVoorst
Postcode7396
Netnummer0571 (+31571)
Gemiddelde WOZ-waarde€323.000
OZB-tarief woningen0,113%
Gemiddeld betaalde OZB€365
Rioolheffing€210
Afvalstoffenheffing€193
Totale woonlasten€768
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Terwolde.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Voorst. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €296.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 296.000 x 0,113% = €334.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Terwolde? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Terwolde uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Terwolde. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningprijs

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€323.0007,7%
2019€300.0008,7%
2018€276.0005,3%
2017€262.0003,1%
2016€254.0003,7%
2015€245.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Voorst.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-terwolde-7396

Woningtaxatie in Terwolde

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Terwolde zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Terwolde bedraagt circa €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Terwolde die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Teuge, Twello, Wilp, Voorst en Klarenbeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, type woning, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Terwolde. Op dit aanslagbiljet vind je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,113% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Terwolde. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €365.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. beschikbare data. Ze onderzoeken factoren zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.voorst.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Terwolde?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Terwolde zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie