WOZ bezwaar Simpelveld

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Simpelveld? Op deze pagina praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Simpelveld raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Simpelveld 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het schema hieronder verschaffen we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Simpelveld (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieLimburg
GemeenteSimpelveld
Postcode6369
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,195%
Gemiddeld betaalde OZB€377
Rioolheffing€247
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€884
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Simpelveld.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Simpelveld. De WOZ-waarde bedraagt op €238.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €238.000 x 0,195% = €464.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Simpelveld? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Simpelveld uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Simpelveld. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0009,6%
2019€177.0002,9%
2018€172.0003,0%
2017€167.0004,4%
2016€160.0000,6%
2015€159.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Simpelveld.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-simpelveld-6369

Woningtaxatie in Simpelveld

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Simpelveld kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Simpelveld komt gemiddeld uit rond de €215. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Simpelveld die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Voerendaal, Beekdaelen, Valkenburg aan de Geul, Vaals en Gulpen-Wittem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: onderhoudsniveau, grootte, ligging, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Simpelveld. In deze aanslag tref je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,195% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Simpelveld. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €377.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand op basis van objectieve criteria. Ze onderzoeken zaken als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.simpelveld.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Simpelveld?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of deze woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Simpelveld kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Baneheide
 • WOZ bezwaar Bocholtz
 • Plaats een reactie