WOZ bezwaar Edam

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Edam? Op deze website bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Edam-Volendam komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Edam 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder bieden we een kostenraming van de actuele woonlasten in Edam waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina vind je ook meer informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
Postcode1135
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,0888%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€761
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Edam.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Edam-Volendam. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €236.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €236.000 x 0,0888% = €210.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Edam? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Edam aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Edam. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Weeg af of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0007,9%
2019€277.0009,9%
2018€252.0004,1%
2017€242.0004,3%
2016€232.0003,1%
2015€225.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Edam-Volendam.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-edam-1135

Woningtaxatie in Edam

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Edam zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Edam komt gemiddeld uit rond de €275. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Edam die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Volendam, Den Ilp, Schiphol-Rijk, Schiphol en Duivendrecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: grootte, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Edam. In die rapportage bekijk je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0888% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Edam. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €265.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald door middel van kadastrale data. De gemeente verwerkt aspecten als: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.edam-volendam.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Edam?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en check of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Edam heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie