WOZ bezwaar Doenrade

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Doenrade? Op dit portaal lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Beekdaelen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Doenrade 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Doenrade waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteBeekdaelen
Postcode6439
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,147%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€305
Afvalstoffenheffing€282
Totale woonlasten€922
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Doenrade.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Beekdaelen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €232.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €232.000 x 0,147% = €341.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Doenrade? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Doenrade aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Doenrade. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Beekdaelen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-doenrade-6439

Woningtaxatie in Doenrade

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Doenrade kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Doenrade ligt rond de €210. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Doenrade die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Oirsbeek, Amstenrade, Hoensbroek, Schinnen en Wijnandsrade.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, type woning, grootte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Doenrade. In deze documenten tref je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,147% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Doenrade. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: ligging, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.beekdaelen.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Doenrade?
Het bezwaar maken moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Doenrade kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie