WOZ bezwaar Margraten

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Margraten? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Eijsden-Margraten komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Margraten 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het schema hieronder vind je verschillende gegevens van de recente woonlasten in Margraten (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook meer info vinden over WOZ heffingen.

ProvincieLimburg
GemeenteEijsden-Margraten
Postcode6269
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€389
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€931
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Margraten.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Eijsden-Margraten. De WOZ-waarde bedraagt op €267.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €267.000 x 0,1401% = €374.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Margraten? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Margraten nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Margraten. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0006,9%
2019€260.0005,7%
2018€246.0006,0%
2017€232.000-0,9%
2016€234.0001,7%
2015€230.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Eijsden-Margraten.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-margraten-6269

Woningtaxatie in Margraten

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Margraten komt nog beter over met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Margraten is ongeveer €225. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Margraten die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Bemelen, Cadier en Keer, Sint Geertruid, Banholt en Mheer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, bouwjaar, grootte, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Margraten. In die rapportage vind je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Margraten. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €389.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van openbare data. De gemeente verwerkt thema’s zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.eijsden-margraten.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Margraten?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Margraten maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie