WOZ bezwaar Bern

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Bern? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Zaltbommel komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Bern 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bieden we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Bern (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal is er meer info te vinden over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieGelderland
GemeenteZaltbommel
Postcode5318
Netnummer0418 (+31418)
Gemiddelde WOZ-waarde€270.000
OZB-tarief woningen0,1109%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€273
Afvalstoffenheffing€294
Totale woonlasten€865
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bern.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Zaltbommel. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €293.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €293.000 x 0,1109% = €325.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Bern? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Bern uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Bern. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€270.0007,1%
2019€252.0004,1%
2018€242.0003,4%
2017€234.0002,6%
2016€228.0001,8%
2015€224.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Zaltbommel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-bern-5318

Woningtaxatie in Bern

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Bern zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Bern is ongeveer €265. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Bern die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Nederhemert, Delwijnen, Kerkwijk, Bruchem en Nieuwaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s als: bouwjaar, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau, ligging, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Bern. In deze aanslag bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1109% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bern. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.zaltbommel.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bern?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Bern zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie