WOZ bezwaar Koningsbosch

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Koningsbosch? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Echt-Susteren calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Koningsbosch 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de volgende tabel vind je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Koningsbosch (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieLimburg
GemeenteEcht-Susteren
Postcode6104
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1324%
Gemiddeld betaalde OZB€299
Rioolheffing€261
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€800
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Koningsbosch.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Echt-Susteren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €295.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €295.000 x 0,1324% = €391.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Koningsbosch? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Koningsbosch nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Koningsbosch. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0007,1%
2019€211.0003,9%
2018€203.0005,2%
2017€193.0000,0%
2016€193.0002,7%
2015€188.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Echt-Susteren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-koningsbosch-6104

Woningtaxatie in Koningsbosch

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Koningsbosch kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Koningsbosch komt gemiddeld uit rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst verstrekken we taxateurs en makelaars in Koningsbosch die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Echt, Beegden, Heel, Grathem en Baexem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Koningsbosch. In dit document check je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1324% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Koningsbosch. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €299.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.echt-susteren.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag vind je tevens koopsommen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Koningsbosch?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Koningsbosch heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie