WOZ bezwaar Groenekan

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Groenekan? Op deze website bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente De Bilt raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Groenekan 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder check je een overview van de verschillende woonlasten in Groenekan (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Bilt
Postcode3737
Netnummer0346 (+31346)
Gemiddelde WOZ-waarde€429.000
OZB-tarief woningen0,1028%
Gemiddeld betaalde OZB€441
Rioolheffing€240
Afvalstoffenheffing€273
Totale woonlasten€954
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Groenekan.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente De Bilt. De WOZ-waarde ligt op €276.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 276.000 x 0,1028% = €284.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Groenekan? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Groenekan werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Groenekan. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€429.0008,6%
2019€395.0009,7%
2018€360.0004,3%
2017€345.0004,5%
2016€330.0000,6%
2015€328.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente De Bilt.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-groenekan-3737

Woningtaxatie in Groenekan

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Groenekan zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Groenekan ligt rond de €220. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Groenekan die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Bosch en Duin, Den Dolder, Bilthoven, Austerlitz en Woerdense Verlaat.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, bouwjaar, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Groenekan. In dit document staan de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1028% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Groenekan. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €441.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt onderdelen zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.debilt.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Groenekan?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Groenekan kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie