WOZ bezwaar Eck en Wiel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Eck en Wiel? Op dit portaal geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Buren raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Eck en Wiel 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel check je een overzicht met de verschillende woonlasten in Eck en Wiel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteBuren
Postcode4024
Netnummer0344 (+31344)
Gemiddelde WOZ-waarde€323.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€452
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€289
Totale woonlasten€971
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Eck en Wiel.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Buren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €255.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €255.000 x 0,1401% = €357.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Eck en Wiel? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Eck en Wiel precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Eck en Wiel. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€323.0007,3%
2019€301.0006,0%
2018€284.0002,2%
2017€278.0002,2%
2016€272.000-1,8%
2015€277.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Buren.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-eck-en-wiel-4024

Woningtaxatie in Eck en Wiel

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Eck en Wiel kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Eck en Wiel ligt om en nabij de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Eck en Wiel die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Rijswijk, Maurik, Kerk Avezaath, Wadenoijen en Kapel Avezaath.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken als: grootte, ligging, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Eck en Wiel. In die rapportage bekijk je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eck en Wiel. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €452.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald door middel van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.buren.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Eck en Wiel?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Eck en Wiel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie