WOZ bezwaar Engwierum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Engwierum? Hier vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Engwierum 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel verschaffen we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Engwierum waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9132
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Engwierum.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €290.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 290.000 x 0,1713% = €497.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Engwierum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Engwierum nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Engwierum. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met referentiewoningen. Check of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-engwierum-9132

Woningtaxatie in Engwierum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Engwierum zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Engwierum is ongeveer €190. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Engwierum die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Ee, Oostrum, Jouswier, Metslawier en Wetsens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen zoals: grootte, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Engwierum. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Engwierum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €296.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald op basis van een speciaal model. De gemeente verwerkt onderwerpen als: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen. In dit taxatieverslag bekijk je ook prijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Engwierum?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en ga na of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Engwierum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie