WOZ bezwaar Rijswijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Rijswijk? Op dit portaal geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Buren beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Rijswijk 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder vind je een overzicht met de actuele woonlasten in Rijswijk op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteBuren
Postcode4023
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€323.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€452
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€289
Totale woonlasten€971
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rijswijk.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Buren. De WOZ-waarde bedraagt op €254.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €254.000 x 0,1401% = €356.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Rijswijk? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Rijswijk uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Rijswijk. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€323.0007,3%
2019€301.0006,0%
2018€284.0002,2%
2017€278.0002,2%
2016€272.000-1,8%
2015€277.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Buren.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-rijswijk-4023

Woningtaxatie in Rijswijk

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Rijswijk kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Rijswijk ligt om en nabij de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Rijswijk die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Maurik, Kerk Avezaath, Wadenoijen, Kapel Avezaath en Zoelen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: oppervlakte, grootte, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Rijswijk. In die rapportage tref je de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rijswijk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €452.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van openbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken als: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.buren.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag vind je ook prijzen van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rijswijk?
Het bezwaar maken moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Rijswijk kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie