WOZ bezwaar Eijsden

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Eijsden? Op dit portaal vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Eijsden-Margraten komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Eijsden 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel vind je een overzicht met de actuele woonlasten in Eijsden (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website tref je ook handige informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteEijsden-Margraten
Postcode6245
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€389
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€931
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Eijsden.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Eijsden-Margraten. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €258.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €258.000 x 0,1401% = €361.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Eijsden? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Eijsden aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Eijsden. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Ga na of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0006,9%
2019€260.0005,7%
2018€246.0006,0%
2017€232.000-0,9%
2016€234.0001,7%
2015€230.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Eijsden-Margraten.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-eijsden-6245

Woningtaxatie in Eijsden

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Eijsden zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Eijsden komt gemiddeld uit rond de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Eijsden die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Geulle, Bunde, Moorveld, Ulestraten en Maastricht Airport.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: type woning, oppervlakte, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Eijsden. In dit document check je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eijsden. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €389.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze feiten als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.eijsden-margraten.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Eijsden?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Eijsden zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie