WOZ bezwaar Odijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Odijk? Op deze pagina geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Bunnik raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Odijk 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder geven we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Odijk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-krediet.

ProvincieUtrecht
GemeenteBunnik
Postcode3984
Netnummer030 (+3130)
Gemiddelde WOZ-waarde€382.000
OZB-tarief woningen0,1441%
Gemiddeld betaalde OZB€549
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€268
Totale woonlasten€1021
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Odijk.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Bunnik. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €243.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €243.000 x 0,1441% = €350.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Odijk? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Odijk werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Odijk. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Het document ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Ga na of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€382.00010,4%
2019€346.0008,1%
2018€320.0008,8%
2017€294.0006,5%
2016€276.0001,1%
2015€273.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Bunnik.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-odijk-3984

Woningtaxatie in Odijk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Odijk kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Odijk ligt zo rond de €190. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Odijk die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Driebergen-Rijsenburg, Overberg, Amerongen, Leersum en Maarsbergen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Odijk. In die rapportage staan de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1441% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Odijk. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €549.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand d.m.v. beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar feiten als: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.bunnik.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Odijk?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Odijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie