WOZ bezwaar Werkhoven

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Werkhoven? Op dit portaal geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Bunnik komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Werkhoven 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel vind je duidelijke info over de recente woonlasten in Werkhoven op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook meer info vinden over Waardering onroerende zaken.

ProvincieUtrecht
GemeenteBunnik
Postcode3985
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€382.000
OZB-tarief woningen0,1441%
Gemiddeld betaalde OZB€549
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€268
Totale woonlasten€1021
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Werkhoven.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Bunnik. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €244.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €244.000 x 0,1441% = €352.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Werkhoven? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Werkhoven ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Werkhoven. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€382.00010,4%
2019€346.0008,1%
2018€320.0008,8%
2017€294.0006,5%
2016€276.0001,1%
2015€273.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Bunnik.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-werkhoven-3985

Woningtaxatie in Werkhoven

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Werkhoven kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Werkhoven ligt zo rond de €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Werkhoven die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Odijk, Driebergen-Rijsenburg, Overberg, Amerongen en Leersum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: grootte, oppervlakte, type woning, bijgebouwen, ligging, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Werkhoven. In deze gemeentelijke beschikking vind je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1441% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Werkhoven. Een gemiddelde woning betaalt €549.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van data die voorhanden is. Ze onderzoeken onderdelen zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.bunnik.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Werkhoven?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Werkhoven zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie