WOZ bezwaar Baak

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Baak? Hier geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Bronckhorst raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Baak 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder geven we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Baak waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7223
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Baak.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Bronckhorst. De WOZ-waarde is vastgesteld op €264.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €264.000 x 0,1156% = €305.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Baak? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Baak ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Baak. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Bronckhorst.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-baak-7223

Woningtaxatie in Baak

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Baak kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Baak bedraagt circa €190. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Baak die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Steenderen, Almen, Harfsen, Kring van Dorth en Joppe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: type woning, bouwjaar, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Baak. In deze aanslag check je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Baak. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €334.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar onderwerpen als: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Baak?
Bezwaar maken kan in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Baak kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie