WOZ bezwaar Lollum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lollum? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Lollum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bieden we een overview van de gemiddelde woonlasten in Lollum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8823
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lollum.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €248.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €248.000 x 0,1349% = €335.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Lollum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Lollum aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Lollum. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit rapport dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-lollum-8823

Woningtaxatie in Lollum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Lollum komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lollum bedraagt circa €255. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Lollum die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Arum, Kimswerd, Skingen, Zweins en Schalsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten als: type woning, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Lollum. In dit document staan de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lollum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand op basis van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar feiten zoals: ligging, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lollum?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lollum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie