WOZ bezwaar Broekhuizenvorst

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Broekhuizenvorst? Op deze website lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Horst aan de Maas beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Broekhuizenvorst 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder vind je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Broekhuizenvorst (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieLimburg
GemeenteHorst aan de Maas
Postcode5871
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1483%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€217
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€813
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Broekhuizenvorst.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Horst aan de Maas. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €292.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €292.000 x 0,1483% = €433.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Broekhuizenvorst? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Broekhuizenvorst uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Broekhuizenvorst. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Evalueer woningwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Weeg af of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0005,2%
2019€251.0003,7%
2018€242.0003,0%
2017€235.0001,7%
2016€231.0000,0%
2015€231.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Horst aan de Maas.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-broekhuizenvorst-5871

Woningtaxatie in Broekhuizenvorst

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Broekhuizenvorst kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Broekhuizenvorst is ongeveer €195. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Broekhuizenvorst die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Swolgen, Tienray, Meerlo, Blitterswijck en Geijsteren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: ligging, oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Broekhuizenvorst. Op dit aanslagbiljet vind je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1483% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Broekhuizenvorst. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €391.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde komt tot stand d.m.v. modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op factoren als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.horstaandemaas.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Broekhuizenvorst?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Broekhuizenvorst heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie