WOZ bezwaar Westendorp

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Westendorp? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oude IJsselstreek calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Westendorp 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder check je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Westendorp op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteOude IJsselstreek
Postcode7054
Netnummer0315 (+31315)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,1615%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€231
Afvalstoffenheffing€184
Totale woonlasten€761
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Westendorp.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Oude IJsselstreek. De WOZ-waarde bedraagt op €288.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 288.000 x 0,1615% = €465.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Westendorp? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Westendorp aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Westendorp. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is de basis van de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0003,9%
2019€207.0004,0%
2018€199.0003,1%
2017€193.0000,5%
2016€192.0001,1%
2015€190.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Oude IJsselstreek.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-westendorp-7054

Woningtaxatie in Westendorp

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Westendorp komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Westendorp ligt zo rond de €190. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Westendorp die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Varsseveld, Wijnbergen, Braamt, Vethuizen en Azewijn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Westendorp. In die rapportage vind je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1615% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westendorp. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €346.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken kenmerken zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.oude-ijsselstreek.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Westendorp?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Westendorp maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie