WOZ bezwaar Wijk bij Duurstede

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Wijk bij Duurstede? Hieronder praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Wijk bij Duurstede raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wijk bij Duurstede 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder geven we duidelijke info over de recente woonlasten in Wijk bij Duurstede op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieUtrecht
GemeenteWijk bij Duurstede
Postcode3961
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,1399%
Gemiddeld betaalde OZB€411
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€882
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wijk bij Duurstede.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Wijk bij Duurstede. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €263.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €263.000 x 0,1399% = €368.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wijk bij Duurstede? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Wijk bij Duurstede ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wijk bij Duurstede. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.0007,3%
2019€274.0005,4%
2018€260.0002,0%
2017€255.0002,4%
2016€249.000-0,4%
2015€250.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Wijk bij Duurstede.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-wijk-bij-duurstede-3961

Woningtaxatie in Wijk bij Duurstede

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Wijk bij Duurstede kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Wijk bij Duurstede ligt rond de €275. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Wijk bij Duurstede die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Renswoude, Rhenen en Veenendaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Wijk bij Duurstede. Op dit aanslagbiljet tref je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1399% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wijk bij Duurstede. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €411.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld met behulp van beschikbare data. Men kijkt naar feiten als: ligging, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.wijkbijduurstede.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wijk bij Duurstede?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wijk bij Duurstede zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Cothen
 • WOZ bezwaar Langbroek
 • Plaats een reactie