WOZ bezwaar Papendrecht

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Papendrecht? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Papendrecht komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Papendrecht 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het overzicht hieronder vind je een overview van de gemiddelde woonlasten in Papendrecht (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieZuid-Holland
GemeentePapendrecht
Postcode3354
Netnummer078 (+3178)
Gemiddelde WOZ-waarde€238.000
OZB-tarief woningen0,1128%
Gemiddeld betaalde OZB€268
Rioolheffing€141
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€705
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Papendrecht.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Papendrecht. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €290.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €290.000 x 0,1128% = €327.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Papendrecht? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Papendrecht ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Papendrecht. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€238.0009,2%
2019€218.0006,9%
2018€204.0005,2%
2017€194.0003,2%
2016€188.0002,7%
2015€183.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Papendrecht.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-papendrecht-3354

Woningtaxatie in Papendrecht

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Papendrecht komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Papendrecht ligt zo rond de €270. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Papendrecht die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Dordrecht, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, bouwjaar, ligging, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Papendrecht. In die rapportage tref je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1128% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Papendrecht. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €268.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. kadastrale data. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.papendrecht.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Papendrecht?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Papendrecht kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie