WOZ bezwaar Meppel

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Meppel? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Meppel begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Meppel 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder check je een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Meppel (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteMeppel
Postcode7942
Netnummer0522 (+31522)
Gemiddelde WOZ-waarde€215.000
OZB-tarief woningen0,127%
Gemiddeld betaalde OZB€273
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€202
Totale woonlasten€649
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Meppel.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Meppel. De WOZ-waarde ligt op €270.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €270.000 x 0,127% = €343.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Meppel? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Meppel nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Meppel. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€215.0007,5%
2019€200.0005,3%
2018€190.0002,2%
2017€186.0002,2%
2016€182.0000,0%
2015€182.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Meppel.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-meppel-7942

Woningtaxatie in Meppel

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Meppel kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Meppel komt gemiddeld uit rond de €240. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Meppel die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Hoogeveen, Emmen, Hardenberg, Coevorden en Ommen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: type woning, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Meppel. In deze aanslag check je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,127% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Meppel. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €273.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.meppel.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Meppel?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Meppel zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Nijeveen
 • WOZ bezwaar Rogat
 • WOZ bezwaar De Schiphorst
 • Plaats een reactie