WOZ bezwaar Mastenbroek

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Mastenbroek? Hier vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Zwartewaterland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Mastenbroek 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het schema hieronder verschaffen we een indicatie van de actuele woonlasten in Mastenbroek (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieOverijssel
GemeenteZwartewaterland
Postcode8294
Netnummer038 (+3138)
Gemiddelde WOZ-waarde€221.000
OZB-tarief woningen0,1068%
Gemiddeld betaalde OZB€236
Rioolheffing€353
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€777
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Mastenbroek.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Zwartewaterland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €255.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €255.000 x 0,1068% = €272.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Mastenbroek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Mastenbroek nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Mastenbroek. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€221.0005,2%
2019€210.0005,0%
2018€200.0002,6%
2017€195.0002,6%
2016€190.000-1,0%
2015€192.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Zwartewaterland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-mastenbroek-8294

Woningtaxatie in Mastenbroek

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Mastenbroek komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Mastenbroek ligt om en nabij de €240. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Mastenbroek die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Genemuiden, Kamperveen, Grafhorst, Zalk en s-Heerenbroek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Mastenbroek. In die rapportage lees je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1068% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mastenbroek. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €236.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.zwartewaterland.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Mastenbroek?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Mastenbroek heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie