WOZ bezwaar Kats

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Kats? Op deze website vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Noord-Beveland maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Kats 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel check je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Kats (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieZeeland
GemeenteNoord-Beveland
Postcode4485
Netnummer0113 (+31113)
Gemiddelde WOZ-waarde€217.000
OZB-tarief woningen0,1237%
Gemiddeld betaalde OZB€267
Rioolheffing€183
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€719
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Kats.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Noord-Beveland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €265.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €265.000 x 0,1237% = €328.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Kats? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Kats precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Kats. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€217.0006,4%
2019€204.0001,0%
2018€202.0002,5%
2017€197.0003,1%
2016€191.000-1,5%
2015€194.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Noord-Beveland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-kats-4485

Woningtaxatie in Kats

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Kats kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Kats ligt rond de €245. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Kats die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Kortgene, Kloetinge, Wilhelminadorp, Kattendijke en s-Heer Hendrikskinderen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, type woning, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Kats. In deze gemeentelijke beschikking vind je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1237% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kats. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €267.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van openbare data. Er wordt ingezoomd op feiten als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.noord-beveland.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kats?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kats maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie