WOZ bezwaar Elst

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Elst? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Rhenen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Elst 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder tref je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Elst waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteRhenen
Postcode3922
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€307.000
OZB-tarief woningen0,1271%
Gemiddeld betaalde OZB€389
Rioolheffing€133
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€802
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Elst.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Rhenen. De WOZ-waarde bedraagt op €233.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 233.000 x 0,1271% = €296.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Elst? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Elst uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Elst. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€307.0007,3%
2019€286.0007,9%
2018€265.00010,0%
2017€241.0000,4%
2016€240.000-1,2%
2015€243.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Rhenen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-elst-3922

Woningtaxatie in Elst

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Elst komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Elst is ongeveer €270. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Elst die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Uddel, Garderen, Hoevelaken, Nijkerkerveen en Hierden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken zoals: type woning, oppervlakte, ligging, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Elst. In deze documenten vind je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1271% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Elst. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €389.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand door middel van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.rhenen.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Elst?
Bezwaar maken kan in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Elst kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie