WOZ bezwaar Overasselt

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Overasselt? Op deze pagina vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Heumen calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Overasselt 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder vind je een samenvatting van de actuele woonlasten in Overasselt op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGelderland
GemeenteHeumen
Postcode6611
Netnummer024 (+3124)
Gemiddelde WOZ-waarde€304.000
OZB-tarief woningen0,1594%
Gemiddeld betaalde OZB€484
Rioolheffing€160
Afvalstoffenheffing€217
Totale woonlasten€860
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Overasselt.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Heumen. De WOZ-waarde ligt op €258.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €258.000 x 0,1594% = €411.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Overasselt? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Overasselt nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Overasselt. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€304.0008,6%
2019€280.0004,1%
2018€269.0003,1%
2017€261.0000,8%
2016€259.000-1,9%
2015€264.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Heumen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-overasselt-6611

Woningtaxatie in Overasselt

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Overasselt kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Overasselt is ongeveer €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Overasselt die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Niftrik, Ven-Zelderheide, Heijen, Milsbeek en Ottersum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: bijgebouwen, oppervlakte, grootte, bouwjaar, type woning, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Overasselt. In deze gemeentelijke beschikking check je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1594% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Overasselt. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €484.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.heumen.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Overasselt?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Overasselt kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie