WOZ bezwaar Wateren

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Wateren? Hier praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Westerveld begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Wateren 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder bekijk je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Wateren op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode8438
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€279.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€284
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€190
Totale woonlasten€683
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wateren.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerveld. De WOZ-waarde ligt op €272.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €272.000 x 0,102% = €277.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Wateren? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Wateren precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Wateren. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€279.0005,7%
2019€264.0004,8%
2018€252.0002,9%
2017€245.0001,7%
2016€241.000-1,6%
2015€245.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Westerveld.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-wateren-8438

Woningtaxatie in Wateren

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Wateren kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Wateren is ongeveer €235. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Wateren die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Zorgvlied, Donkerbroek, Waskemeer, Haulerwijk en Haule.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: ligging, bijgebouwen, type woning, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Wateren. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wateren. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €284.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend door middel van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op factoren als: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wateren?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Wateren kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie