WOZ bezwaar Alphen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Alphen? Hieronder praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente West Maas en Waal calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Alphen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht met de actuele woonlasten in Alphen van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieGelderland
GemeenteWest Maas en Waal
Postcode6626
Netnummer0487 (+31487)
Gemiddelde WOZ-waarde€269.000
OZB-tarief woningen0,1111%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€282
Totale woonlasten€850
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Alphen.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente West Maas en Waal. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €266.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 266.000 x 0,1111% = €296.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Alphen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Alphen ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Alphen. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Controleer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€269.0008,9%
2019€247.0003,3%
2018€239.000-1,2%
2017€242.0001,7%
2016€238.0000,8%
2015€236.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente West Maas en Waal.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-alphen-6626

Woningtaxatie in Alphen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Alphen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Alphen komt gemiddeld uit rond de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In het overzicht hieronder vind je taxateurs en makelaars in Alphen die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Heerewaarden, Dreumel, Bergharen, Hernen en Leur.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, type woning, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Alphen. In die rapportage staan de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1111% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Alphen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €298.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand met behulp van beschikbare gegevens. Men kijkt naar factoren als: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.westmaasenwaal.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Alphen?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Alphen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie