WOZ bezwaar Vethuizen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vethuizen? Hier geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Montferland calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Vethuizen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht verschaffen we een kostenraming van de huidige woonlasten in Vethuizen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast bekijk je ook informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteMontferland
Postcode7046
Netnummer0314 (+31314)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,1411%
Gemiddeld betaalde OZB€309
Rioolheffing€311
Afvalstoffenheffing€247
Totale woonlasten€868
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vethuizen.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Montferland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €284.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €284.000 x 0,1411% = €401.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Vethuizen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Vethuizen ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Vethuizen. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0003,5%
2018€202.0003,1%
2017€196.0000,5%
2016€195.000-1,5%
2015€198.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Montferland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-vethuizen-7046

Woningtaxatie in Vethuizen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Vethuizen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Vethuizen ligt zo rond de €225. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Vethuizen die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Azewijn, Lengel, s-Heerenberg, Stokkum en Zeddam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten zoals: grootte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Vethuizen. In deze documenten bekijk je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1411% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vethuizen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €309.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. kadastrale data. Er wordt ingezoomd op zaken zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.montferland.info). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Vethuizen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Vethuizen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie