WOZ bezwaar Hieslum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Hieslum? Op deze pagina vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Hieslum 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht met de recente woonlasten in Hieslum van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kun je ook verder lezen over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8762
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hieslum.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €290.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €290.000 x 0,1349% = €391.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Hieslum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Hieslum werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hieslum. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hieslum-8762

Woningtaxatie in Hieslum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Hieslum kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Hieslum ligt rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Hieslum die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Ferwoude, Exmorra, Allingawier, Gaast en Piaam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: type woning, ligging, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hieslum. In die rapportage tref je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hieslum. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. beschikbare gegevens. Ze onderzoeken kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met koopsommen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hieslum?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Hieslum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie