WOZ bezwaar Moddergat

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Moddergat? Op dit portaal lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Moddergat 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een overview van de hedendaagse woonlasten in Moddergat (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook meer info vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9142
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Moddergat.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €231.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €231.000 x 0,1713% = €396.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Moddergat? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Moddergat precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Moddergat. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Het document draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket platform. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-moddergat-9142

Woningtaxatie in Moddergat

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Moddergat kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Moddergat is ongeveer €215. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het overzicht hieronder vind je taxateurs en makelaars in Moddergat die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Wierum, Niawier, Oosternijkerk, Paesens en Morra.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: grootte, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Moddergat. In deze gemeentelijke beschikking tref je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Moddergat. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €296.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand aan de hand van modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Moddergat?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Moddergat kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie