WOZ bezwaar IJzendijke

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in IJzendijke? Hier vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Sluis komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde IJzendijke 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel bekijk je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in IJzendijke van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieZeeland
GemeenteSluis
Postcode4522
Netnummer0117 (+31117)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,104%
Gemiddeld betaalde OZB€228
Rioolheffing€265
Afvalstoffenheffing€275
Totale woonlasten€769
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in IJzendijke.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Sluis. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €277.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €277.000 x 0,104% = €288.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in IJzendijke? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in IJzendijke nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket IJzendijke. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0006,6%
2018€196.0003,2%
2017€190.0002,7%
2016€185.0002,2%
2015€181.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Sluis.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ijzendijke-4522

Woningtaxatie in IJzendijke

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ IJzendijke zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in IJzendijke is ongeveer €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in IJzendijke die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Biervliet, Schoondijke, Hoofdplaat, Breskens en Nieuwvliet.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: bouwjaar, type woning, grootte, ligging, bijgebouwen, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in IJzendijke. In deze aanslag lees je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,104% over de WOZ waarde aan OZB belasting in IJzendijke. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €228.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van een speciaal model. De gemeente verwerkt aspecten als: plek van de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.gemeentesluis.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in IJzendijke?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in IJzendijke maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie