WOZ bezwaar IJzendoorn

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in IJzendoorn? Hieronder vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Neder-Betuwe beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde IJzendoorn 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel bieden we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in IJzendoorn op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens is er meer info te vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteNeder-Betuwe
Postcode4053
Netnummer0344 (+31344)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1477%
Gemiddeld betaalde OZB€387
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€910
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in IJzendoorn.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Neder-Betuwe. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €262.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €262.000 x 0,1477% = €387.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in IJzendoorn? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in IJzendoorn uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket IJzendoorn. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check woningwaarde

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0006,9%
2019€246.0006,0%
2018€232.0003,6%
2017€224.0002,3%
2016€219.0001,4%
2015€216.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Neder-Betuwe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ijzendoorn-4053

Woningtaxatie in IJzendoorn

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ IJzendoorn kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in IJzendoorn komt gemiddeld uit rond de €240. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in IJzendoorn die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ochten, Opheusden, Kesteren, Lienden en Ommeren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in IJzendoorn. In deze aanslag staan de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1477% over de WOZ waarde aan OZB belasting in IJzendoorn. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €387.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld door middel van openbare data. Ze onderzoeken aspecten zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.nederbetuwe.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, type object, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in IJzendoorn?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in IJzendoorn kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie